At teknologi stjæler arbejdspladser, er en sandhed med modifikationer – og udviklingen har da også vist, at det ikke hænger sådan sammen, og at ikke mindst lønmodtagerne selv er glade for, hvor vi er i dag teknologisk set. For det er alligevel de færreste, der i dag ønsker at være foruden deres smartphone eller at skulle tømme postbakken i receptionen hver morgen kl. 10.00 - for derefter at skulle vente 24 timer på, at posten igen lander. Det er også de færreste, der har et ønske om at sidde og arkivere stabler af dokumenter i ringbind og arkivskabe, når nu teknologien i dag gør det muligt på et splitsekund at opbevare det hele elektronisk og forsvarligt.


Og netop når det handler om CV, ansøgninger og ikke mindst de indledende jobinterview i en rekrutteringsproces, så er vi også på vej imod et paradigmeskift.


"Der har altid eksisteret en forestilling om, at papir er taknemmeligt, og at personen med den dansende pen havde væsentlig lettere ved at komme videre i en jobsøgningsproces. Men ét er papiret, noget andet er den virkelige verden – og netop sidstnævnte har vi bevæget os endnu tættere hen imod med den teknologiske udvikling inden for videointerview", fortæller vores direktør for Staffing Rasmus Risvig Hansen.

 

Videoansøgninger og videointerviews er allerede et velkendt fænomen i nogle brancher, og især eventindustrien har i mange år haft gode resultater med metoden, vurderer Rasmus Risvig Hansen.


"Det er helt afgørende, at man ser video-jobinterviews som et supplement til en skreven ansøgning eller et fysisk jobinterview, for på den måde bruger du det som et værktøj til at udvide kandidatfeltet. Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for at blive optaget på video, og derfor risikerer man at miste kandidater, hvis man udelukkende fokuserer på videoansøgninger. Det er altså ikke et spørgsmål om enten/eller, men mere både/og", forklarer han.

Breder sig som ringe i vandet

Eventindustrien har været first movers inden for videoansøgninger, men også andre brancher er i stigende grad begyndt at kigge i den retning, fortæller Rasmus Risvig Hansen.


"I Randstad arbejder vi hele tiden på at udnytte og optimere brugen af teknologi i jagten på den rette kandidat til en given virksomhed. Derfor har vi i 2020 lanceret et helt nyt og banebrydende værktøj i form af platformen Relevate Interview, hvor kandidaten blandt andet har mulighed for at uploade en lille film af sig selv. Her bliver de så bedt om at besvare nogle spørgsmål – præcis som til et jobinterview", fortæller Rasmus Risvig Hansen, der tilføjer, at metoden er blevet taget godt imod af kunderne.



"Produktet er blevet taget rigtig godt imod. Og jeg vil faktisk mene, at vi i dag kun har set toppen af det isbjerg, for jeg tror, at videoansøgninger i løbet af nogle år vil blive en helt naturlig del af hele rekrutteringsprocessen", fastslår han.

Her er de meste almindelige spørgsmål, som Randstad møder i brugen af videoansøgninger:

Fungerer video bedst til visse brancher?

Indtil nu har video mest været brugt inden for et begrænset kandidatfelt, og gerne til job hvor du skal ”sample”, eller være en del af en event. Men det er kun begyndelsen, og vi oplever lige nu en stærkt stigende interesse blandt virksomheder for at prøve det af.

Kan man nøjes med videoansøgninger og droppe papiret?

Det korte svar er nej, det kan man ikke. Det er vigtigt, at man ser video som et supplement og ikke mindst som en ny mulighed for kandidaten. Men selv om mange mennesker godt kan lide at blive filmet, så findes der også en del mennesker, der ikke trives med det - og det skal man huske på, så man ikke mister gode kandidater på den konto.

Kan man lave sit videointerview om i systemet?

Ja, i Modernhire kan du give det lige så mange forsøg, som du har lyst til – hvilket også giver en sikkerhed for kandidaten og giver dem mere lyst til at prøve kræfter med mediet.

Er det tidsbesparende at anvende video til rekruttering?

Ja, det er i den grad tidsbesparende, for ikke nok med at det udvider kandidatfeltet, du kan også se de respektive interviews ”on demand”, hvilket betyder, at jobansøger, virksomhed og rekrutteringsbureau ikke behøver at finde en fælles mødedato. I stedet kan kandidaten optage en video, når det passer personen bedst, og på samme måde kan rekrutteringsbureauet og repræsentanterne for virksomheden se interviewet, når det passer dem. 

Hvad med GDPR - er det sikkert at bruge video?

Ja, brugen af video i Relevate Interview er helt sikkert og lever op til reglerne for GDPR. 

Fylder videoer ikke meget?

Nej, i hvert fald ikke for kunden der søger en kandidat, for Relevate Interview er et cloudbaseret værktøj, så videoerne optager ikke plads lokalt.

Findes der kandidater, der hopper fra grundet video?

Der er altid nogen, der ikke føler sig hjemme ved at blive filmet – i hvert fald i dag. Men det er også derfor, at man skal se det som et supplement til det eksisterende.

----

Du kan læse mere om Randstads brug af Relevate Interview her