For virksomheder med store udsving i efterspørgslen er højsæsonen et kritisk tidspunkt - salget i denne periode kan være afgørende for din bundlinje. At ansætte sæsonmedarbejdere er en effektiv måde at dække et øget personalebehov i denne periode. 

Hvis du allerede er afhængig af sæsonarbejdere til at hjælpe din virksomhed med at holde sig oven vande i årets travleste måneder, er eksekvering afgørende. Ved at udvikle en plan på forhånd kan du sikre dig succes og få mulighed for at udnytte den ekstra arbejdsstyrke til at nå dine forretningsmål. 

I denne blog vil vi skitsere vores bedste praksis for ansættelse og håndtering af sæsonarbejdere. Men før vi dykker ned i det, så lad os lige opridse fordele og ulemper ved at ansætte sæsonarbejdere.

Fordele ved sæsonarbejdere:

 • fleksibilitet, så du kan skalere din arbejdsstyrke op eller ned baseret på behov
 • adgang til specialiserede færdigheder
 • mindre intensiv ansættelsesproces
 • mere omkostningseffektivt end at ansætte fast personale
 • muligheder for at "afprøve" potentielle tilføjelser til den permanente medarbejderstab

Ulemper ved sæsonarbejdere:

 • lavere grad af engagement og loyalitet
 • begrænset tid til træning og onboarding
 • reduceret fastholdelse og relateret videnstab
puslespilsbrikker, som passer sammen

læs vores guide til at få succes i højsæsonen.

hent guide

før højsæsonen

Planlægning af sæsonarbejde er en tidskrævende proces. For at få de bedste resultater skal du starte i god tid før din højsæson og følge disse fremgangsmåder:

indhent oplysninger

Effektiv planlægning af højsæsonen begynder med data. Saml alle de relevante oplysninger, du kan finde fra tidligere år: salgsdata, resultatrapporter, lagerniveauer og personaleplaner. Find derefter efterspørgsels- og salgsprognoser for dine travle måneder. Med disse oplysninger kan du bestemme dit eksisterende personales kapacitet og estimere det ekstra behov for arbejdskraft i den kommende højsæson.

Når du ser tilbage på de forgangne år, kan du overveje poster som f.eks:

 • overarbejdstimer
 • medarbejdernes sygedage
 • kundeklager

En stigning i en af disse kategorier kan indikere et behov for flere sæsonansatte. Når dit team er overbebyrdet, kan det højere stressniveau føre til flere udfordringer eller konflikter på gulvet. En større sæsonstab hjælper dig med at opretholde en håndterbar individuel arbejdsbyrde.

forstå reglerne for ansættelse af sæsonarbejdere

Arbejdslovgivningen for sæsonarbejde varierer afhængigt af lokale, statslige og nationale regler. Derfor er det vigtigt at få rådgivning fra en erfaren HR-partner, der kender din branche og placering. Det er en god idé at forstå følgende juridiske krav fuldt ud, før du ansætter sæsonarbejdere:

 • mindsteløn 
 • goder, herunder ferie og sygeorlov
 • satser for overarbejde

Derudover har mange lande indført lovgivning for udenlandsk arbejdskraft. Et eksempel er USA's Migrant and Seasonal Agricultural Worker Protection Act, som ikke kun dækker lønninger og ydelser, men også bolig og transport. Den Europæiske Union fremmer også immigranter og udenlandsk arbejde for at afhjælpe mangel på kvalificeret arbejdskraft med landespecifikke arbejdstilladelser, herunder det blå EU-kort.

Du kan minimere din risiko for juridiske komplikationer ved grundigt at gennemgå og følge alle nødvendige arbejdslove vedrørende sæsonarbejdere.

Smilende mand på en palleløfter
Smilende mand på en palleløfter

identificer kvalifikationskrav til sæsonansatte

Din organisation kræver en blanding af medarbejdernefærdigheder for at køre effektivt. Du har sandsynligvis nogle roller, der kræver højt teknisk viden og ekspertise, og andre, der er mere afhængige af en god arbejdsmoral og livserfaring. Når du vælger parametrene for dine sæsonarbejdere, bør du overveje, hvilke færdigheder der er lettere at finde og hurtigt kan omsættes til en produktiv medarbejder. Typiske stillinger for sæsonmedarbejdere omfatter landbrugsarbejdere, kundeservicemedarbejdere og lagerplukkere.

På samme måde bør du overveje, hvilke færdigheder du skal kigge efter hos fastansatte, der kan supplere dine sæsonarbejdere. Det vil højst sandsynligt være special- eller lederkompetencer, der danner grundlaget for din virksomheds drift. 

I visse situationer kan det være nødvendigt at ansætte sæsonarbejdere med avancerede færdigheder til at hjælpe med et bestemt projekt. Det er almindeligt inden for områder som byggeri eller sportskonkurrencer. Selvom kravene til færdighedsniveauet er omvendt, er processen den samme. Overvej nøje, hvad du har brug for fra dine sæsonarbejdere, og find derefter ud af, hvordan de kan integreres med dit faste personale for at nå dine mål.

plan for oplæring og onboarding af sæsonarbejdere

Når du har en klar idé om, hvor mange sæsonarbejdere du skal ansætte, og hvilke stillinger de skal udfylde, er det tid til at tænke på oplæring og onboarding. Brug det eksisterende træningsprogram for hver rolle som en guide. Se derefter efter måder at strømline processen på uden at gå på kompromis med sikkerhed eller produktivitet:

 • udfyld papirarbejdet digitalt inden startdatoen
 • kombiner grundtræning med en rundvisning i faciliteterne
 • brug træning på jobbet til at reducere tiden i klasseværelset og øg produktiviteten

Med kort onboardingstid prioriterer de mest effektive programmer de kritiske færdigheder, som medarbejderne skal bruge for at arbejde sikkert. For at maksimere værdien skal du gennemgå hændelsesrapporter og fejlrater fra tidligere år; juster uddannelsesindholdet i overensstemmelse hermed for at afværge almindelige problemer. At finde de rette emner og den rigtige varighed er en balancegang - i nogle tilfælde er det bedre at bruge flere penge på træning, hvis det kan forhindre dyre eller tidskrævende fejl og flaskehalse.

Bliv ikke overrasket over at opdage, at visse roller er uegnede til sæsonarbejdere på grund af de omfattende krav til oplæring. Job, der kræver komplicerede compliance-procedurer, farligt udstyr eller omfattende institutionel viden, kan være bedre at besætte med faste medarbejdere.

puslespilsbrikker, som passer sammen

læs vores guide til at få succes i højsæsonen.

hent guide

ansættelse af sæsonarbejdere

At ansætte et stort antal sæsonmedarbejdere kræver en lidt anden taktik end din traditionelle ansættelsesproces. Du har måske ikke brug for en lige så stringent screeningsproces, og du er sandsynligvis på udkig efter mindre specifikke færdigheder eller viden. Du har måske også adgang til en større pulje af ledige kandidater, f.eks. udenlandsk arbejdskraft, pensionister, der vender tilbage, eller yngre arbejdstagere. I betragtning af den globale mangel på arbejdskraft er denne ekstra fleksibilitet meget gavnlig. 

start tidligt

På et udfordrende arbejdsmarked tager det længere tid at finde tilfredsstillende sæsonarbejdere. Virksomheder over hele verden kæmper for at ansætte uanset branche, beliggenhed og arbejdsløshedsprocent. Ved at starte tidligere end normalt kan du mindske tabene og få et forspring i forhold til konkurrenterne.

Brug din sæsonbestemte ansættelsesstrategi til at opdatere virksomhedens hjemmeside, jobopslag og trykte materialer med de seneste oplysninger. Hvis dit team skal deltage i karrieremesser for at rekruttere medarbejdere, så bestil brochurer og skiltning. Mød HR-medarbejderne og ansættelsesteamet for at gennemgå årets strategi og brainstorme ideer. Når alt er i orden, og teamet er på samme side, forløber ansættelsesprocessen nemmere og mere effektivt.

brug nøjagtige jobbeskrivelser for, hvad et sæsonjob indebærer

Tænk tilbage: Hvornår var der sidst nogen, der opdaterede virksomhedens sæsonbestemte jobbeskrivelser? Mange virksomheder genbruger den samme tekst år efter år - men hvis det er for længe siden, er der en god chance for, at stillingerne ikke afspejler den aktuelle virkelighed.

En overbevisende jobbeskrivelse er ærlig, præcis og kort. Som minimum er det vigtigt at inkludere de vigtigste ansvarsområder, lønnen og arbejdsstedet. Husk på, at sæsonarbejdere ikke nødvendigvis er på udkig efter en karriere, så en lang liste med opgaver og krav kan føles overvældende.

Når du fortæller præcist, hvad jobsøgende kan forvente af en stilling, giver det dem mulighed for at træffe en informeret beslutning om, hvorvidt de vil søge. De kandidater, der selv vælger at gå ind i ansættelsesprocessen, vil gøre det med en klar forståelse af jobbet, hvilket gør dem mindre tilbøjelige til at springe fra

Man working on a manufacturing site.
Man working on a manufacturing site.

ræk ud til tidligere medarbejdere

Tidligere medarbejdere er ideelle kandidater til sæsonarbejde; fordi de allerede har et vist kendskab til virksomheden, kan de komme i gang med mindre oplæring. Gennemgå ansættelseslister fra tidligere år, og identificer de personer, der kunne være interesserede i midlertidigt arbejde. Tidligere sæsonarbejdere er et godt sted at starte, men du kan også inkludere folk, der har arbejdet på deltid, fuldtid eller midlertidigt. Gennemgå listen med lederne og HR-teamet, og fjern alle, der stoppede af uhensigtsmæssige årsager.

Når virksomhedslederne har godkendt listen, kan du sende en masse-e-mail ud, hvor du annoncerer dine nye sæsonjobs. 

kig efter bløde færdigheder hos sæsonarbejdere

Sæsonansættelser er altid mindre rigide end traditionelle ansættelser, men når konkurrencen om arbejdskraft er hård, kan det være nødvendigt at være endnu mere fleksibel end normalt. Den nemmeste måde at tilpasse din eksisterende strategi på er at fokusere på soft skills, som er de uhåndgribelige evner, der hjælper kandidater med at få succes. De fleste ansøgere kan lære at betjene maskiner, men det er sværere at træne dem i opmærksomhed på detaljer og tidsstyring, som er afgørende for en sikker, kvalitetsfokuseret produktionslinje.

At fokusere på bløde færdigheder i stedet for specifikke kvalifikationer giver adgang til en bredere gruppe jobsøgende: nyuddannede, karriereskiftere og folk med overførbare færdigheder, bare for at nævne nogle få. Når andre arbejdsgivere ignorerer disse grupper til fordel for folk med tekniske evner, kan det reducere både konkurrencen og omkostningerne.

udvid din rækkevidde

Få mest muligt ud af en ansættelsesstrategi baseret på bløde færdigheder ved at præsentere jobbeskrivelserne for flere mennesker. Når du ikke leder efter hårde færdigheder, er der ingen grund til at begrænse dig selv til branchens jobsider og karrieremesser - udvid til nye hjemmesider og steder. Hvis din virksomhed tilbyder boliger til sæsonarbejdere, så sørg for at deltage i rekrutteringsevents andre steder i landet. Du kan endda ansøge om særlige visumprogrammer for at bringe sæsonarbejdere ind fra udlandet.

Hvis din travle sæson falder sammen med sommerpauser eller ferieuger, kan du med fordel rekruttere direkte fra skoler og universiteter. Sæsonarbejde giver ekstra indkomst og erfaring til CV´et, som studerende har brug for.

samarbejd med en HR-partner

For nogle virksomheder er antallet af sæsonarbejdere tre eller fire gange større end helårsstaben. Når det er tilfældet, giver det mening at inddrage en HR-partner. Outsourcing af sæsonansættelser sikrer, at du har en passende arbejdsstyrke, samtidig med at de faste medarbejdere kan fokusere på aktuelle projekter og forberede driften til højsæsonen.

Hos Randstad specialiserer vi os i både fast og fleksibel bemanding. Kontakt os i dag for at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dig med at imødekomme sæsonbestemte ansættelseskrav. Vi har også lavet en tjekliste, der kan hjælpe dig med at planlægge højsæsonen og ansætte sæsonmedarbejdere. 

puslespilsbrikker, som passer sammen

læs vores guide til at få succes i højsæsonen.

hent guide

FAQ om sæsonansættelser

hvor længe kan sæsonarbejdere arbejde?

Længden af en sæsonkontrakt afhænger af arbejdsmarkedslovgivningen i din region. I USA definerer skattevæsenet et sæsonjob som et job, der varer mindre end 12 måneder og gentages hvert år. I Frankrig kan tilladelser til sæsonarbejdere vare i op til 6 måneder inden for 12 på hinanden følgende måneder. I Danmark skelner vi typisk mellem midlertidige ansættelser, som ikke må vare mere end 1 måned og tidsbegrænsede ansættelser, som typisk er tiltænkt at vare mere end 1 måned.

får sæsonarbejdere feriepenge?

I Danmark skal alle medarbejdere, uanset om der er tale om fastansatte eller midlertidige medarbejdere have indbetalt feriepenge i henhold til Ferielovens bestemmelser.

får sæsonansatte overarbejde?

Sæsonansatte er sikret samme lovgivnings- og overenskomstmæssige rettigheder som alle andre. Mange virksomheder vælger at planlægge sæsonmedarbejdernes arbejdsskemaer, så de undgår for mange timer.

kan sæsonarbejdere få arbejdsløshedsunderstøttelse?

Arbejdsløshedslovgivningen varierer fra land til land. Sæsonmedarbejdere har i Danmark fuldstændig samme rettigheder som fastansatte medarbejdere ift. arbejdsløshedsunderstøttelse. Såfremt sæsonmedarbejderne er medlem af en A-kasse og overholder betingelserne for udbetaling af dagpenge, vil de være stillet med samme vilkår som alle andre.

har du styr på sæsonansættelse?

Download vores tjekliste til sæsonansættelse

download guide
om eksperten
author lars kjaerulf
author lars kjaerulf

Lars Kjærulf

director, operational talent solutions

Lars er overordnet ansvarlig for Randstad Operational Talent Solutions og Randstad Inhouse Services i Danmark. Lars har en stærk forståelse for virksomheders HR-udfordringer og begrænsninger og bidrager med sine mange års erfaring indenfor bemandingsløsninger, personaleoptimeringer og procesoptimering til at skabe værdi for vores kunder med behov for en stor fleksibel arbejdsstyrke.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld