find info om jobbet som back-end udvikler

En back-end developer arbejder inden for teknik og IT og står for dataudvekslingen mellem servere, databaser og brugere af webstedet. Din rolle er at udvikle back-end-logikken og vedligeholde den centrale database, der sikrer, at der reageres på forespørgsler fra frontend-siden af hjemmesiden. Selvom en back-end developers arbejde ikke ses i front-enden, danner det grundlaget for en problemfri og brugervenlig oplevelse. Derfor forstår du integrationen af frontend-elementer, så samarbejdet mellem kunde- og serversiden fungerer problemfrit. 

Som back-end developer vil du skulle skabe de kritiske dele af en hjemmeside, der driver brugernes digitale oplevelse, og arbejde sammen med andre programmører for at sikre optimal funktionalitet.

1

hvad laver en back-end developer?

Som back-end udvikler designer og ændrer du de aspekter af et website eller en softwareapplikation, som brugeren aldrig ser. Det betyder, at du konstruerer kernefunktionerne og softwarekomponenterne for at hjælpe med funktionaliteten på en hjemmeside. Når en bruger f.eks. sender en forespørgsel til hjemmesiden (front-end), er det dit job at sikre, at programmet leverer de ønskede oplysninger og data (back-end). Du vedligeholder også vigtige databaser for hjemmesiden og administrerer Application Programme Interfaces (API'er). Software- og databasestyring kræver færdigheder i sprog som Python, Java og Ruby.

De fleste back-end-udviklere arbejder i teknologivirksomheder, der udvikler hjemmesider og software til deres kunder. Når de har forstået forretningskravene, udvikler de de tekniske aspekter ved hjælp af programmeringssprog. Passer et job som back-end developer til din interesse for teknologi og nysgerrighed? Så læs videre for at finde ud af, hvilke kompetencer og kvalifikationer, du skal have for at trives i en rolle som back-end udvikler.

kvinde sidder foran skrivebordet
kvinde sidder foran skrivebordet

job som IT specialist?

Hos Randstad har vi mange kunder, som har brug for dygtige IT specialister. Registrér dig i vores database og øg dine jobmuligheder.

opret profil
2

hvor meget tjener en back-end developer?

En back-end developers løn afhænger af  kompetence- og erfaringsniveau. Ifølge tal fra Danmarks Statistik (2019) ligger gennemsnitslønnen for en nyuddannet softwareudvikler på mellem kr. 35-45.000 inklusiv pension, tillæg, værdi af personalegode m.v. (kilde Danmarks Statistik 2019). Lønnen afhænger af, hvilke områder du arbejder med inden for IT. Jo mere specialiseret dit område er, jo mere vil du få i løn.

Igennem Randstad ansætter vi back-end developere på flere forskellige niveauer. Lønspændet for disse profiler ligger typisk på en grundløn på mellem 40.000 kr og 50.000 kr. månedligt. Her er der tale om uddannende back-end udviklede med erhvervserfaring på mellem 0-5 år.

Udover selve grundlønnen kommer pension, tillæg for aften- og weekendarbejde samt diverse medarbejdergoder som mulighed for hjemmearbejde, frokost, parkering, betalt internet m.m. Indtænk derfor altid den samlede medarbejderpakke, når du vurderer lønnen som back-end developer. Nogle virksomheder tilbyder yderligere bonusser og andre frynsegoder som betalt frokost, ekstra feriedage m.m..

sådan kan du øge din indkomst som back-end developer.

Som back-end developer afhænger din lønpakke af virksomhedens størrelse og projektets kompleksitet. Små start-ups betaler mindre på grund af de begrænsede ressourcer og små projekter, men de giver dig mulighed for at skærpe dine færdigheder, når du jonglerer med mange opgaver. Store virksomheder har ubegrænsede ressourcer og håndterer ligeledes mere komplekse projekter; derfor afspejler lønpakken de ekstra opgaver. I store organisationer arbejder du desuden sammen med flere udviklere og programmører og specialiserer dig i specifikke aspekter af webudvikling, mens du i mindre virksomheder måske er mere direkte involveret i flere steps af processen. Dine uddannelsesmæssige kvalifikationer og din erfaring afgør også dine lønudsigter.

3

typer af back-end developers

Der er mange roller indenfor back-end udvikling, nogle af dem er:

Man smiling while sitting behind his desk, computer screens displaying programming code.
Man smiling while sitting behind his desk, computer screens displaying programming code.

freelancer eller lønmodtager?

Mulighederne er mange og valget er dit. Vi kan hjælpe dig uanset, hvad du vælger.

ledige stillinger
4

arbejdet som back-end developer

Arbejdet som back-end developer indebærer at opbygge en hjemmeside fra bunden og kontrollere dens funktionalitet. Du har brug for exceptionelle programmeringsevner og sans for detaljer for at sikre, at backend-teknologierne fungerer problemfrit.

hvilke opgaver er typiske for en back-end udvikler?

De primære arbejdsopgaver for en back-end developer omfatter:

 • Oprettelse af datastrukturer: Som backend-udvikler og programmør skal du mestre de frameworks, der er nødvendige for at opbygge datastrukturer. En datastruktur bruges til at opbygge den software, der understøtter hjemmesidens frontend-funktion. Den indeholder også de oplysninger, brugerne sender, og feedback fra et website. Derfor skal de være stærke og nemme at vedligeholde, så hjemmesiden kan køre problemfrit.
 • Kodning: Som back-end developer skriver du den kode, der understøtter frontend-funktionerne. Når brugerne f.eks. klikker på et link eller foretager en søgning, forventer de et hurtigt svar. Når du skriver en ren og fejlfri kode, forbedrer du hastigheden og kvaliteten af de resultater, brugerne modtager på kundesiden. Du skriver også kode til styring af database-funktionaliteterne.
 • Opretholdelse af hjemmesidens integritet: For at brugergrænsefladen kan give en problemfri oplevelse, skaber en back-end udvikler det bedste design til hjemmesidens funktioner. Det indebærer fejlfinding af udfordringer i hele programmeringsfasen for at sikre, at brugergrænsefladen har et resultat for hver handling, som en webbruger foretager, når han interagerer med hjemmesiden. Back-end developers bruger DevOps og andre værktøjer til at forbedre hjemmesidens integritet.
 • Oprettelse og administration af databaser: Som backend-udvikler opretter og administrerer du databasen. Back-end-udviklere bruger Structured Query Language (SQL) til at opbygge og administrere databaser. De kan f.eks. indsætte eller slette poster og formulere lagringsprocedurer for en database.En del af databasestyringen er regelmæssig sikkerhedskopiering af webstedsoplysninger og filer eller opsætning af gendannelsesprotokoller.
 • Udvikle analyser og statistikker: Som back-end developer kan du bruge oplysningerne i databaserne til at generere værdifulde statistikker og analyser.
5

arbejdsmiljø og arbejdstider

Du kommer sandsynligvis til at arbejde på et kontor omgivet af førsteklasses teknologiske gadgets. Da du bruger det meste af dagen på at kode og udvikle hjemmesider, skaber de fleste arbejdsgivere et interaktivt arbejdsområde for at booste din kreativitet. Dit kontor har sandsynligvis kreative rum til brainstorming af ideer uden restriktioner for din dresscode. Når du arbejder hjemmefra, er dit hjemmekontor din arbejdsplads.

hvem er dine kollegaer?

Afhængigt af det projekt, du arbejder på, er dine kolleger andre webudvikleresoftwareudviklere, front end developers, programmører og full stack developers. Front end developers hjælper dig med at integrere back-end med server-siden for at forbedre brugeroplevelsen. Du arbejder også tæt sammen med systemanalytikeredata scientists IT-konsulenter og andre specialister som softwareingeniører, databaseadministratorer og projektledere.

hvordan ser arbejdsdagen ud?

En back-end udvikler arbejder typisk fuld tid 37 timer om ugen, og det er ikke unormalt at arbejde mere i perioder, hvor overarbejde og weekendarbejde kan være nødvendigt for at  færdiggøre webprojekter inden for en fastsat tid. Da du også er ansvarlig for vedligeholdelse, er du også nogle gange nødt til at arbejde på skæve tidspunkter og helligdage, når der er fejl på hjemmesidens servere, som kræver opmærksomhed. 

Der findes også deltidsstillinger for back-end udviklere. Nogle udviklere arbejder også som freelancere eller på korttidskontrakter. Selvom rollen ikke indebærer rejser, deltager du nogle gange i konferencer og workshops.

hvordan er jobmulighederne som back-end developer?

At arbejde som back-end developer er en god og mulighedsrig karriere med en klar udviklingsvej. Du kan gå fra at være junior back-end developer til en seniorstilling eller en teamleder. I seniorrollen har du ekspertisen til at føre tilsyn med et helt udviklingsprojekt. En back-end developer håndterer også andre aspekter af softwareudvikling som spiludvikling og mobiludvikling. Alternativt kan du blive softwareingeniør eller fokusere på en rolle som databaseadministrator.

People getting out of a bus.
People getting out of a bus.

hvem er dine kollegaer?

Som back-end developer arbejder du ikke kun sammen med andre udviklere. Du har også en tæt kontakt til mange andre afdelinger i virksomheden. 

find dine næste kolleger her
6

hvilke færdigheder, kompetencer og uddannelse skal en back-end developer have?

En back-end udvikler bør besidde følgende færdigheder:

programmeringsevner

Kodning er afgørende for din rolle. Ekspertise i back-end programmeringssprog som Python og Java forbedrer din succesrate. Du lærer at kode på universitetet, men du kan forbedre dine færdigheder gennem bootcamps og erhvervsuddannelsesprogrammer, der giver certificering i forskellige programmeringssprog.

en nysgerrig indstilling til læring

Du har brug for  kontinuerlig læring for at holde trit med de skiftende teknologier og webstedsmiljøer. Det er afgørende at forstå programmeringssprogene, så snart de kommer på markedet.

gode kommunikationsevner

Selvom du arbejder på back-end-siden af hjemmesiden, skal dine designs og ideer skinne igennem på front-end-siden. Gode kommunikationsevner hjælper dig med at samarbejde med andre designere og udviklere om at skabe en problemfri og ubesværet brugeroplevelse. For eksempel er du nødt til at forklare dit team, hvilket design af datastruktur du vil opnå for at forbedre effektiviteten i designprocessen.

god til tidsstyring

Som backend-udvikler arbejder du med forskellige opgaver, og uden et godt overblik og tidsstyring vil du ikke kunne overholde deadlines. Tidsstyring hjælper dig med at prioritere og håndtere flere opgaver ved at lave arbejdsplaner og to-do-lister. At prioritere sin tid og arbejdsfordeling er nøglen.

hvilke erfaringer og uddannelse skal en back-end developer have?

En back-endback end udvikler har brug for følgende uddannelsesmæssige kvalifikationer:

 • Universitetsuddannelse: De fleste backend-udviklere har en baggrund i datalogi eller software engineering. Back-end-udviklere har brug for formel uddannelse, da de udfører abstraktion (skriver algoritmer og datamining), i modsætning til front-end udviklere. 
 • Boot camps: Hvis du er en god koder, kan du forbedre dine færdigheder inden for back-end-udvikling ved at deltage i programmeringsboot camps. Bootcamps tilbyder ofte undervisning i de vigtigste kodesprog, og du kan få en mentor til at hjælpe dig med at lære kodningsfærdigheder.
 • Kurser: Din formelle uddannelse kan med fordel understøttes af kurser indenfor Back-end programmering og Webudvikling.
7

fordele ved at finde et job som back-end udvikler via randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer back-end udviklere til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte..

 • specialister finder specialister

Hos Randstad er vi specialister inden for IT-rekruttering. Vores IT-rekrutteringskonsulenter har selv en baggrund i IT-branchen og kender derfor både markedet og kunderne.

 • fastansættelse

Randstad rekrutterer back-end udviklere til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

 • freelancers

Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.

 • projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

Upload dit CV i vores database og lad os hjælpe dig med at finde dit næste job.

8

ofte stillede spørgsmål

Her er ofte stillede spørgsmål om at arbejde som back-end developer.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.