Af Nima Astanehdost, administrerende direktør i Randstad

Diversitet - særligt i forhold til køn - er et emne, som gang på gang diskuteres på ledelsesgangene og i medierne. Og ofte er vinklen helt naturligt, hvordan vi kan få flere kvinder ud i ledelserne. Men vi befinder os midt i den teknologiske tidsalder, og der er et andet vigtigt fagområde, som også er præget af mangel på ligestilling, og som i den grad vil blive dominerende i årene fremover, nemlig teknik.

Der findes masser af gode eksempler på kvinder, der arbejder inden for teknologi, men de er desværre stadig i stort undertal.

Der er lang vej til kønsbalance i teknologi-sektoren, og vi er nødt til at tale anderledes om tingene, hvis vi vil tiltrække flere kvinder til teknologifagene.

two females working and smiling on their laptops in an office
two females working and smiling on their laptops in an office

Kvinder bliver ofte marginaliserede i en mandsdomineret teknologi-verden. Dette kædes ofte sammen med de stereotyper, der bliver gentaget inden for populærkulturen for eksempel i film og tv-serier, hvor mænd beskrives som bedre til computere end kvinder. Hvis flere kvinder skal begynde at interessere sig for teknologi-branchen, så er vi nødt til at ændre dette narrativ for at afspejle virkeligheden.

Men stereotyper er ikke kun et problem inden for popkulturen – for det hele starter hjemme i familien og i de små klasser. Alle børn - både piger og drenge - burde modtage undervisning i at kode fra de er helt små.

Under deres videre uddannelse kigger kvinder ofte efter åbne læringsmiljøer, og universiteterne kan i høj grad påvirke de unges interesser med initiativer, som fokuserer på at engagere og fastholde flere kvinder inden for datalogi. Samtidig skal virksomhederne også gøre deres del i at støtte unge professionelle i starten af deres karriere - for eksempel med praktik- og mentor-arbejde.

Branchen er desuden nødt til at tydeliggøre, at en karriere inden for teknologi kan udforme sig på mange måder. Der er mange karriereveje og masser af muligheder, og man behøver ikke være en stereotyp ”nørd” for at få succes.

Derudover er de kvindelige rollemodeller nødt til at deltage i den offentlige debat for at vise, at de eksisterer og for at inspirere andre kvinder. En karriere inden for teknologi er ikke det samme, som det var engang, og erfaringerne kan bruges inden for mange typer af karrierer i forskellige brancher - og det kan måske gøre udslag i forhold til kvinders interesse i faget.

Med træning og efteruddannelse kan mange kvinder med andre uddannelser måske udfylde tech-job, hvilket HR og rekrutteringskonsulenter i højere grad bør fokusere på.

Diskussionen handler ikke kun om ligestilling – for det har også økonomisk betydning at få kvinder til at arbejde med teknologi. Det er spild af potentiale og et tab for tech-industrien, hvis stereotyper og fordomme holder en eftertragtet talentmasse uden for en voksende sektor.

Branchen bliver nødt til at vokse med diversitet. Jo mere diversitet, der er i teknologi-virksomhederne, desto større bliver perspektiverne og den viden, som i sidste ende resulterer i bedre produkter for os alle.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld