sådan sikrer du din virksomheds fremtidige vækst med kompetenceudvikling, reskilling og upskilling

15-11-2021 08:26:43

Somme tider kan det virke, som om at verden ændrer sig hurtigere end nogensinde før. Hver eneste uge virker til at byde på ny teknologi, en smart app, nye trends eller arbejdsprocesser, der gør de tidligere forældede og gammeldags. Din virksomhed er nødt til at forstå og forberede sig på disse forandringer – for de kommer, om du vil det eller ej. 

I 2020 gik det for alvor op for virksomheder over hele verden, hvor vigtigt det er at være omstillingsparat og klar til at reagere hurtigt på uforudsete udfordringer. COVID-19 tvang mange virksomheder til at gennemføre fundamentale ændringer i arbejdsprocesser, -steder og -former for at imødekomme restriktioner, lockdowns og anbefalinger fra myndigheder.

De virksomheder, der tog de nødvendige skridt for at sikre en medarbejderstab, der var i stand til at tilpasse sig de uforudsete omstændigheder, havde de bedste forudsætninger for at klare sig igennem krisen. Som formuleret af McKinsey: 'companies can't be resilient if their workforces aren't'.

Normalt er de fleste virksomheder i stand til at få øje på de større forandringer på brancheniveau og rekruttere nye medarbejdere til at imødekomme disse, hvis det kræver andre eller nye kompetencer end dem, der allerede eksisterer i virksomheden. Det er dog ikke længere muligt i mange sektorer. Fremskridt og ændringer sker så hurtigt, at denne fremgangsmåde vil betyde alt for mange nyansættelser og derfor hverken er økonomisk eller organisatorisk forsvarlig.

Så hvad kan virksomheder gøre for at holde sig oven vande i en tid med hurtige, markante forandringer, der påvirker vores arbejdsgang? En mulig tilgang er at fokusere på kompetenceudvikling, upskilling og reskilling og at anse din medarbejderstab som fleksibel frem for kun at se hver medarbejder i en bestemt rolle. Det giver dig mulighed for at omdanne dine medarbejderressourcer uden at skulle ansætte flere medarbejdere, hvilket giver dig bedre forudsætninger for at kunne håndtere forandringer.

Download vores guide:

Færdighedsudvikling

Mangel på færdigheder er en stor bekymring for virksomheder og industrier over hele verden. Korn Ferry advarer om, at i 2030 kan mere end 85 millioner jobs gå ubesatte, fordi der ikke er tilstrækkeligt med dygtige kandidater til at varetage disse positioner. Dette kan resultere i omkostninger på 8,5 billioner dollars i tabt omsætning for virksomheder.

PwC's Talent Trends 2020-rapport afslørede, at næsten tre fjerdedele (74 %) af globale administrerende direktører var bekymrede over tilgængeligheden af nøglekompetencer.

Så hvad er løsningen? En mulighed er at tage eksisterende medlemmer fra din organisation og oplære dem. Det vil forhindre, at du skal søge efter specialister og har den ekstra bonus at give dine medarbejdere et incitament til at blive i din virksomhed til gavn for deres personlige og professionelle udvikling. I PwC-undersøgelsen sagde 77 % af de 22.000 adspurgte personer, at de ville være villige til at opkvalificere sig gennem upskilling for at gøre sig selv mere beskæftigelsesegnede.

Dette kræver, at du ændrer din tilgang, når det kommer til ansættelse. Virksomheder bør være fokuserede på at ansætte medarbejdere, der har potentialet til at dygtiggøre sig og se på kvaliteter som entusiasme og evnen til at lære. Set ud fra, at toptalenter sandsynligvis vil blive sværere at rekruttere i fremtiden, kan dette meget vel være den eneste praktiske løsning.

Reskilling

Efterhånden som teknologien og det digitale landskab ændrer sig, bliver nogle jobs mindre relevante, mens andre pludselig bliver afgørende for virksomheder. Ifølge World Economic Forum omfatter det følgende teknologier, der vil se det højeste niveau af virksomhedsadoption inden 2025:

  • Cloud computing
  • Big data-analyse
  • Internet og tilsluttede enheder
  • Kryptering og cybersikkerhed
  • Kunstig intelligens.

For nogle virksomheder vil det være en udfordring at ansætte tilstrækkeligt med dygtige og egnede medarbejdere til at arbejde inden for disse områder, der bliver mere og mere essentielle for virksomheder.

En vej udenom dette er at implementere en politik for reskilling. Hvis du har talentfulde medarbejdere i din virksomhed, men deres ekspertiseområde bliver mindre og mindre relevant, vil du ikke bare vente på, at deres kompetencer bliver forældede og derefter skulle ansætte en ny. I stedet kan du omskole dem, så du kan bruge deres talent andre steder.

Hvis du har it-personale, der f.eks. arbejder med ældre systemer, der snart vil blive udfaset, vil reskilling af medarbejdernes kompetencer til at specialisere sig inden for områder som cloud computing og cybersikkerhed forberede din virksomhed på fremtiden, samtidig med at den understøtter dine medarbejdere i deres personlige vækst og udvikling.

Upskilling

En anden ting, virksomheder skal være forberedte på, er upskilling. I modsætning til reskilling indebærer dette at træne medarbejdere, men beholde dem i de samme roller frem for at ændre deres jobbeskrivelse.

Dette er en nødvendighed af flere årsager, men det er især vigtigt, fordi du skal bruge et talentfuldt ledelsesteam til at håndtere behovet for færdighedsudvikling og reskilling. At identificere medarbejdere med det største potentiale og tilbyde dem al den uddannelse, de har brug for til at udvikle sig som ledere, vil garantere din virksomhed en langsigtet, bæredygtig vækst.

Hvis du vil lære mere om færdighedsudvikling, reskilling og upskilling, og hvordan disse vitale processer kan hjælpe din organisation med at lykkes, kan du se på vores tjekliste, der fremhæver den nyeste statistik og forskning inden for dette område.