Står din virksomhed overfor afskedigelser, eller vil I gerne være forberedt, hvis det skulle ske i fremtiden? 

Vi har alle set brandslukkere indkapslet i glasplader med ordene: "I nødstilfælde skal glasset knuses". Det er måske ikke en betryggende tanke at blive mindet om muligheden for brand, men vi sætter alle pris på eksistensen af brandslukkeren, fordi vi ved, at den kan redde liv.

På samme måde er en afskedigelse ikke noget, som de fleste medarbejdere og organisationer tænker frem på med glæde. Ikke desto mindre kræver virkeligheden, at HR og virksomhedsledere overvejer en exitplan, selv om de måske ikke får brug den. Det er som bekendt bedst at have en plan på plads, før det er for sent.

illustration af forstørrelsesglas med rettetegn

Randstad tilbyder skræddersyede outplacement-løsninger - Download vores brochure og få indblik i, hvad vi kan hjælpe dig og din virksomhed med.

download

hvordan vil du tage dig af de medarbejdere, som du måske bliver nødt til at afskedige? 

Uanset om du står overfor en aktuel afskedigelse, om det er en del af den fremtid, I ser ind i, eller om det slet ikke er relevant for jer lige nu, er det afgørende, at I har gjort jer nogle overvejelser i forhold til håndtering af afskedigelser. Jo bedre forberedte I er, jo bedre vil både I og jeres medarbejdere - såvel de afskedigede som de tilbageblevne - og virksomheden som helhed komme videre efter en eventuel afskedigelse.

At tilbyde et outplacement-forløb til de afskedigede medarbejdere vil ofte være givet rigtig godt ud. Når du investerer i et outplacement-forløb til den opsagte medarbejder, investerer du nemlig også i din virksomhed. Et outplacement-forløb vil give den opsagte medarbejder en følelse af progression i en ukendt situation, det vil skabe ro blandt de tilbagevendende medarbejdere, og samtidig er en investering i et outplacement-forløb med til at give ledere og HR mulighed for - med ro i sindet - at holde fokus på andre aspekter forbundet med en afskedigelse og forretningen generelt.

.
.

outplacement som en fast del af "medarbejderpakken"?

Outplacement bliver ofte overset som en del af den samlede medarbejderpakke. Faktisk bør du allerede ved ansættelsessamtalen have din outplacement-strategi på plads og vise kandidaten, at du tænker langt på deres vegne. Du undrer dig måske over, hvorfor en virksomhed ville ønske at inkludere outplacement som en del af sin samlede pakke af personalegoder, når det sidste, mange arbejdsgivere og ansatte ønsker at tænke på, er potentielle afskedigelser. 

Men der er faktisk rigtig mange grunde til hvorfor, det kan være en rigtig god ide. Lad os se nærmere på, hvorfor outplacement giver mening for arbejdsgivere, og hvordan det hjælper medarbejderne. Nedenfor har vi skitseret de vigtigste fordele ved outplacement som en del af den samlede medarbejderpakke, og hvorfor det er værdifuldt for både din virksomhed og dine medarbejdere.

 • Det skaber en tryghed internt i organisationen på alle niveauer
 • I er forberedte, hvis situationen skulle opstå
 • Det er indarbejdet i budgetteringen, og I vil på den lange bane opleve færre omkostninger i forbindelse med afskedigelser
 • I har mulighed for at anvende jeres eksterne samarbejdspartner til proaktiv rådgivning og sparring både før, under og efter eventuelle afskedigelser
 • Det vil skabe positive oplevelser for de berørte medarbejdere, at der er på forhånd er afsat professionelle, neutrale ressourcer til at hjælpe i en ellers svær proces
 • I vil opnå forbedret produktivitet og moral blandt de tilbageværende medarbejdere, da de ved, at der bliver taget hånd om situationen og de opsagte medarbejdere
 • Det giver HR og ledere luft til at fokusere på andre vigtige aspekter af forretningen - ofte det mere fremadrettede, som er væsentligt for at sikre, at investeringen i afskedigelser også giver den fornødne effekt i organisationen
 • Det er med til at beskytte og styrke din virksomheds brand
 • Selvom det umiddelbart handler om det modsatte, kan det være med til at tiltrække kvalificerede talenter og ny forretning
illustration af forstørrelsesglas med rettetegn

Randstad tilbyder skræddersyede outplacement-løsninger - Download vores brochure og få indblik i, hvad vi kan hjælpe dig og din virksomhed med.

download

investering i dine medarbejdere giver succes på den lange bane

Mange arbejdsgivere investerer i deres ansatte, fordi de ved, at det er den eneste måde at få succes på på den lange bane. Det giver god mening, at investeringer i medarbejderne omfatter alle faser af deres tilknytning til virksomheden, herunder også deres behandling, når de forlader din virksomhed.

At give medarbejderne en så solid exitpakke som muligt, herunder et outplacement-forløb, afspejler de værdier, du har som virksomhed. Medarbejderne - både dem, der forlader virksomheden, og dem, der bliver tilbage - vil huske, hvordan du behandler dem. 

Omsorg for medarbejderne under en afskedigelse cementerer også din virksomheds værdier blandt de tilbageværende medarbejdere, hvilket bidrager til at bevare engagement og produktivitet. På længere sigt vil virksomheder, der har udvist omsorg for deres medarbejdere i forbindelse med afskedigelser styrke deres employer brand. På denne måde er outplacement en investering i både dine nuværende og fremtidige medarbejdere.

Dame i privat hjem som arbejder
Dame i privat hjem som arbejder

Uanset om du som HR-afdeling selv tilbyder egne outplacement-forløb eller samarbejder med en ekstern outplacement-udbyder gælder det, at:

 • De potentielle forretningsmæssige konsekvenser og omkostninger forbundet med ikke at tilbyde outplacement-ydelser understreger den forretningsmæssige værdi af at støtte medarbejdere, der forlader virksomheden. I betragtning af omkostningerne ved outplacement er det vigtigt at evaluere potentielle outplacement-udbydere omhyggeligt, overveje din virksomheds unikke behov og vælge din partner i overensstemmelse hermed.
 • Hvordan virksomheder behandler medarbejdere under nedskæringer siger meget om en virksomhed og dens værdier - og medarbejderne forventer i stigende grad denne form for gennemsigtighed.
 • Selv om mange arbejdsgivere måske tror, at outplacement ikke nødvendigvis behøver at blive drøftet med kandidater og nyansatte, er outplacement en vigtig del af den samlede medarbejderpakke. Outplacement-forløb kan hjælpe din virksomhed med at skille sig ud i rekrutteringsprocessen og vise et engagement over for dine medarbejdere og endda reducere omkostningerne og varigheden af rekrutteringsindsatsen.
 • Outplacement-forløb som en del af en fratrædelsespakke i forbindelse med nedskæring af arbejdsstyrken bør drøftes med medarbejderne lige så åbent som almindelige ydelser såsom sundheds- og pensionsordninger.
 • Ud over at opretholde gennemsigtighed over for medarbejderne forstår de bedste arbejdsgivere i dag vigtigheden af at vise deres engagement i deres virksomhedsværdier og brand udadtil. 

Hos Randstad samarbejder vi med organisationer fra hele verden og på tværs af brancher for at tilbyde vellykkede outplacement-, career transition-, og talent mobility løsninger.  Vi er dedikerede til at hjælpe organisationer med at omfavne deres virksomhedsværdier og hjælpe deres medarbejdere med en vellykket karriereudvikling - både inden for og uden for virksomheden.

illustration af forstørrelsesglas med rettetegn

Randstad tilbyder skræddersyede outplacement-løsninger - Download vores brochure og få indblik i, hvad vi kan hjælpe dig og din virksomhed med.

download
om eksperten
Malene Gude
Malene Gude

malene gude

Head of Outplacement and Transition, Randstad Danmark

Malene er uddannet Cand.Psych./MSc. Occupational Psychology og har mange års erfaring med såvel rekruttering, ledelsesrådgivning, career transition og outplacement.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld