Tidligere erfaring med lederansvar samt stærke kompertencer er vigtige i bestræbelserne på at blive teamleder. Men derudover kan din uddannelsesmæssige baggrund også være en stor bonus. Erfaring indenfor den pågældende branche er også vigtigt. Arbejder du allerede indenfor en branche, hvor du har ambitioner om at blive teamleder, så kan uddannelser, kurser og skoleforløb ruste dig bedre i jobsøgningen. Det vil være en fordel at have berørt uddannelser og kurser indenfor salg, marketing eller ledelse.
færdigheder og kompetencer
Succesfulde teamledere besidder gode lederevner, men de har også brug for følgende færdigheder og kompetencer for at kunne begå sig i arbejdet som teamleder:
Som teamleder skal du være ekspert indenfor dit felt og have den rette tekniske erfaring. Din evne til at coache og supervisere på udførelsen af arbejdsopgaver afhænger i høj grad af din erfaring og branchespecifikke viden.
-
følelsesmæssig intelligens
Som teamleder skal du opbygge sunde arbejdsrelationer for at kunne få succes. Du skal kunne kontrollere dine egne følelser samt anerkende og påvirke andres følelser. Følelsesmæssig intelligens vil også kunne booste dine sociale evner og hjælpe dig med at fremme engagement og håndtere stress i dit team.
-
evnen til at give objektiv feedback
En teamleder måler hver enkelt medarbejders præstation og giver konstruktiv feedback. Selv når feedbacken er negativ, skal du kunne give din mening til kende og anbefale måder hvorpå den pågældende medarbejder kan forbedre sin præstation.
-
kommunikations- og formidlingsevner
Som teamleder er du i løbende kontakt med dine medarbejdere i teamet, ledelsen såvel som andre interessenter. Gode kommunikations- og formidlingsevner vil her hjælpe dig med at kunne videregive klare og tydelige instrukser til dine medarbejdere og videreformidle deres eventuelle klager til ledelsen. Det er også vigtig at kunne kommunikere skriftligt, når der foretages præstationsvurderinger og skrives rapporter.
Teamledere træffer beslutninger i løbet af projektfasen for at guide og vejlede de forskellige medarbejdere. Det betyder, at du skal have adgang til relevante oplysninger vedrørende arbejdet og besidde den rette beslutningskompetence til at træffe de bedste beslutninger for projektet.
karrieremuligheder
Et arbejde som teamleder er det første skridt på vejen mod en større lederstilling. Med den rette erfaring og de rette oparbejdede kompetencer kan du blive souschef, assistant manager eller leder. I nogle brancher kan du øge dine kvalifikationer og blive facility manager eller driftschef for samtlige afdelinger i en virksomhed. Teamledere kan også blive gode projektledere, da de er særligt trænede i at motivere teams og uddelegere ansvar som kan bidrage til et veludført projekt.