Med den igangværende mangel på arbejdskraft står virksomhederne over for stigende udfordringer med at finde de rigtige talenter. Det lægger et stort pres på HR-afdelingen, især i mindre virksomheder, som ikke kun skal skaffe de rette kompetencer, men også sikre, at medarbejderne er glade og villige til at blive.

For at afhjælpe dette pres kan et samarbejde med et specialiseret rekrutteringsbureau give en række fordele, herunder tids- og omkostningsbesparelser. Det efterlader dig med mere tid og energi til andre vigtige opgaver. Så lad os tage et kig på et par grunde til, at flere og flere virksomheder vælger at samarbejde med et rekrutteringsbureau.

people in a row illustration

10 vigtige spørgsmål at stille, når du vælger et rekrutteringsbureau

download vores guide

spar tid

Rekruttering er en tidskrævende proces, der indebærer forskellige opgaver som at opslå jobannoncer, gennemgå CV'er, afholde samtaler og koordinere referencetjek. Det er afgørende, at hvert trin gøres rigtigt, da en dårlig ansættelsesbeslutning kan påvirke din forretning betydeligt. Det anslås, at omkostningerne ved en dårlig ansættelse kan være mindst 30% af den ansattes forventede indtjening det første år. 

At overlade rekrutteringsansvaret til et rekrutteringsbureau giver dig og dit team mere tid til at fokusere på jeres kerneforretning. Er godt rekrutteringsbureau kan markant reducere den tid, der er nødvendig for at besætte stillinger. Med afsæt i deres ekspertise og store netværk af talenter, nedbringer de tiden brugt på at finde og indledende vurdere kandidaterne.

Dette gør det muligt for virksomheder at finde de rette talenter hurtigere og samtidig bevare kontrollen over rekrutteringsbeslutningerne. Når du arbejder med et rekrutteringsbureau, har du det sidste ord i forhold til nye ansættelser, men du behøver ikke at være involveret i alle faser af ansættelsesprocessen.

overholdelse af arbejdsmarkedslovgivningen 

Uanset hvor din organisation har sit hovedkvarter, skal den overholde lokale og internationale love om medarbejderrettigheder og arbejdsgiveransvar. Vikar- og rekrutteringsbureauer har omfattende viden om arbejdsret og kan give dig ro i sindet ved at:

  • tilbyde varierende ansættelseskontrakter
  • skelne mellem medarbejderes og lederes kompensationspakker
  • yde hjælp og rådgivning til håndtering af lønninger og andre personalegoder
  • administrere prøvetider og om nødvendigt håndtere afskedigelser

Et samarbejde med et vikar- og rekrutteringsbureau kan hjælpe dig med at opretholde en HR-afdeling, der overholder reglerne, forbedrer virksomhedens effektivitet og øger medarbejdertrivslen. Det kan også være med til at forhindre dyre juridiske slagsmål og negative brandassociationer.

Desuden kan et rekrutteringsbureau hjælpe dig med at beskytte privatlivets fred og datasikkerhed, hvilket er afgørende i den digitale tidsalder. Ved at samarbejde med et rekrutteringsbureau får du adgang til ekspertise inden for databeskyttelse og cybersikkerhed gennem hele processen, fra indsamling af data til sikker opbevaring af dem.

Woman sitting at a desk working on marketing platform.
Woman sitting at a desk working on marketing platform.

sikring af færdigheder

Jobmarkedet er blevet mere og mere konkurrencepræget i de senere år på grund af en verdensomspændende mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og med undersøgelser, der forudsiger en mangel på ca. 85 millioner arbejdere globalt inden 2030, skal ansættende ledere håndtere en fortsat mangel på egnede kandidater. 

Kompetencemangel er en voksende udfordring for alle arbejdsgivere, men det er især problematisk for mindre virksomheder, der ikke har de økonomiske ressourcer til at konkurrere med store virksomheder, der søger efter lignende talenter. Det er her, det kan hjælpe at samarbejde med et rekrutteringsbureau. 

En af de største fordele, som vikar- og rekrutteringsvirksomheder kan tilbyde deres kunder, er adgang til et stort netværk af kvalificerede kandidater. Rekrutteringsbureauer opretholder omfattende databaser med kandidater, hvilket giver dem mulighed for at trække på en bred vifte af potentielle kandidater med forskellig baggrund og erfaring. Dette giver dig adgang til en bredere pulje af talenter at vælge imellem.

træf de rigtige lønbeslutninger

Det kan være en vanskelig balancegang at fastsætte lønnen for bestemte stillinger. Hvis man betaler for meget, er der åbenlyse økonomiske ulemper, men hvis man betaler for lidt, risikerer man at gå glip af talentfulde medarbejdere, som kan finde bedre tilbud andre steder.

Når du konkurrerer om eftertragtede talenter, som kan gøre en reel forskel for din virksomhed, skal du finde den rette balance. Når alt kommer til alt, er lønnen stadig den vigtigste faktor i folks beslutning om, hvem de vil arbejde for. I Randstads 2023 Workmonitor undersøgelse var over halvdelen af de adspurgte bekymrede for at få enderne til at mødes på grund af øgede økonomiske bekymringer, og en femtedel overvejede at skifte job for at få højere løn.  

Et godt rekrutteringsbureau kan udover sparring omkring løn rådgive dig om andre fordele, som er vigtige for at tiltrække og fastholde engagerede medarbejdere på arbejdspladsen. For eksempel kaster Randstads årlige employer brand-undersøgelse lys over yderligere faktorer som balance mellem arbejdsliv og privatliv og jobsikkerhed, som udover lønnen værdsættes højt af medarbejderne.

people in a row illustration

10 vigtige spørgsmål at stille, når du vælger et rekrutteringsbureau

download vores guide

fleksibilitet 

Fleksibilitet er ikke bare ønskværdigt for moderne virksomheder, det er en afgørende. På et hurtigt og evigt skiftende marked er evnen til at tilpasse sig hurtigt afgørende for succes. Det gælder især, når det drejer sig om rekruttering. Ved at anlægge en fleksibel tilgang til ansættelse kan virksomheder bedre navigere i op- og nedture og sikre, at de altid har de rigtige ressourcer på det rigtige tidspunkt.

Det kan være særligt fordelagtigt, hvis du har en svingende efterspørgsel. Brancher som hotel- og restaurationsbranchen, detailhandlen og byggebranchen er stærkt påvirket af sæsonudsving, og personalebehovet varierer i løbet af året. Ved at samarbejde med et vikar- og rekrutteringsbureau kan virksomheder i disse brancher nemt dække kortsigtede huller og håndtere udsving i arbejdsbyrden. Uanset om det drejer sig om at ansætte ekstra personale i højsæsonen eller skære ned i langsommere perioder, kan et vikar- og rekrutteringsbureau give den nødvendige fleksibilitet.

Men fleksibilitet i rekrutteringen er ikke kun begrænset til sæsonbetonede brancher. Små virksomheder i alle brancher kan drage fordel af fleksibel bemanding. For eksempel kan nystartede virksomheder eller virksomheder, der oplever hurtig vækst, have brug for hurtigt at øge deres arbejdsstyrke for at imødekomme stigende krav. På den anden side kan virksomheder, der står over for økonomiske begrænsninger eller usikre markedsforhold, have brug for at reducere deres arbejdsstyrke midlertidigt. I begge tilfælde kan et vikar- og rekrutteringsbureau hjælpe ved at give adgang til midlertidigt personale eller kontraktansatte, så virksomhederne kan justere deres ressourcer efter behov uden de langsigtede forpligtelser, som faste ansættelser medfører.

Ud over vikaransættelser kan rekrutteringsbureauer også hjælpe med rekrutteringer til fastansættelser. Det betyder, at du har fleksibiliteten til at vælge den type ansættelse, der passer bedst til din virksomheds behov. 

strømlinet onboarding

Medarbejderfastholdelse er afgørende for at drive en effektiv HR-afdeling, når man tænker på den tid og de omkostninger, der er forbundet med at ansætte en medarbejder. Der er mange faktorer, der påvirker personaleomsætningen, men onboarding-processen er en af de letteste at gøre noget ved. Statistikker fra Society of Human Resource Management (SHRM) understreger, hvor meget onboarding-processen påvirker fastholdelsen af medarbejdere.

Medarbejdere, der har haft en positiv onboarding-oplevelse, er mere tilbøjelige til at blive i deres nye stilling - faktisk over 69 %. Selv en helt almindelig onboarding-proces giver resultater, idet over 50 % af medarbejderne bliver efter 3 år. Hvis tidspres derimod ofte får dig til at kaste nye medarbejdere ud i det med en synk-eller-svøm-holdning, kan du risikere at sætte dit employer brand på spil sammen med den nye medarbejder.

Hvis du gerne vil fastholde dine medarbejdere, er det på tide at forbedre din onboarding-proces. Og ved at samarbejde med en erfaren rekrutteringsvirksomhed får du ekspertvejledning til at hjælpes med at lykkes.

Et professionelt vikar- og rekrutteringsbureau kan overtage disse og andre onboarding-opgaver for dig, så du kan fokusere på andre områder af medarbejderrejsen. De kan hjælpe med at guide nyansatte gennem hvert trin af deres ansættelsesrejse, fra accept jobtilbud til slutningen af deres prøvetid og videre.

indsigt i arbejdsmarkedet

HR og rekruttering er et område i rivende udvikling, hvor der hele tiden sker noget nyt. Ved at være på forkant med forandringerne kan du få en konkurrencefordel og (for)blive en moderne, agil virksomhed.

Rekrutteringsbureauer er velbevandrede i de seneste markedstendenser, herunder ændringer i efterspørgslen efter specifikke færdigheder eller kvalifikationer. De kan tilbyde din virksomhed værdifuld indsigt i det aktuelle jobmarked, lønbenchmarks og effektive ansættelsesstrategier. Disse oplysninger kan give dig mulighed for at træffe velinformerede beslutninger om løn- og medarbejderfordele.

Desuden kan rekrutteringsbureauer også vejlede dig i at udvikle effektive ansættelsesstrategier, der er skræddersyet til din virksomheds behov. Med deres dybe forståelse af jobmarkedet kan de hjælpe dig med at identificere de mest effektive kanaler til at nå potentielle kandidater, hvad enten det er via online platforme, professionelle netværk eller branchespecifikke events. Ved at optimere din ansættelsesproces kan du effektivt tiltrække kandidater af høj kvalitet og minimere den tid og de ressourcer, der bruges på rekruttering.

Afslutningsvis kan et samarbejde med et specialiseret rekrutteringsbureau være en game-changer for virksomheder, der står over for udfordringerne med den igangværende mangel på arbejdskraft. Ved at samarbejde med et bureau kan du spare værdifuld tid og ressourcer ved at outsource de tidskrævende rekrutteringsopgaver. Derudover kan rekrutteringsbureauer sikre overholdelse af arbejdsmarkedslovgivningen, give adgang til en bredere pulje af kvalificerede kandidater og give dig den nødvendige fleksibilitet til at tilpasse dig skiftende krav. 

Hvis du overvejer at samarbejde med et rekrutteringsbureau, kan du med fordel downloade vores guide med 10 vigtige spørgsmål, som vil hjælpe dig med at vælge den perfekte rekrutteringspartner til din virksomheds behov.

FAQs om vikar- og rekrutteringsbureauer

hvad er et rekrutteringsbureau?

Et rekrutteringsbureau, også kendt som et vikar- og rekrutteringsbureau, er en virksomhed eller organisation, der har specialiseret sig i at forbinde arbejdsgivere med jobsøgende. Disse bureauer spiller en afgørende rolle på jobmarkedet ved at hjælpe arbejdsgivere med at finde egnede kandidater til at besætte deres ledige stillinger og hjælpe jobsøgende med at finde arbejdsmuligheder, der matcher deres færdigheder og karrieremål. Disse bureauer tilbyder typisk en bred vifte af ydelser, herunder sourcing, screening og ansættelse. Hos Randstad kan vi gå et skridt videre ved også at håndtere onboarding- og oplæringsprocessen. Derudover tilbyder vi omfattende workforce management-løsninger til at strømline driften.

hvorfor samarbejde med et rekrutteringsbureau?

Mange arbejdsgivere vælger at arbejde med rekrutteringsbureauer, fordi deres ydelser kan fremskynde ansættelsesprocessen og reducere rekrutteringsomkostningerne. Vikar- og rekrutteringsbureauer er især gode til at besætte mange stillinger på kort tid og finde kvalificerede kandidater til de stillinger, der er svære at besætte.

For det første har rekrutteringsbureauer typisk allerede et netværk af potentielle kandidater. For det andet er de eksperter i at finde ansøgere og markedsføre sig over for målrettede kandidatgrupper. Endelig giver rekrutteringsbureauer fleksibilitet ved at hjælpe virksomheder med at skalere deres arbejdsstyrke op eller ned efter behov. 

hvordan fungerer rekrutteringsbureauer?

Rekrutteringsbureauer fungerer som mellemled mellem jobsøgende og arbejdsgivere. De begynder typisk med at identificere en virksomheds personalebehov og jobkrav. Derefter anvender de deres netværk og ressourcer til at finde potentielle kandidater, hvilket kan omfatte annoncering af ledige stillinger, søgning i deres database eller aktiv kontakt til passive kandidater. Efter at have identificeret potentielle kandidater og foretaget de nødvendige vurderinger, præsenterer bureauet deres profiler for virksomheden. Hvis virksomehden er interesseret, arrangerer rekrutteringsbureauet ofte samtaler og koordinerer ansættelsesprocessen. I mange tilfælde hjælper rekrutteringsbureauerne også med lønforhandlinger og færdiggørelse af jobtilbuddet.

hvordan opkræver rekrutteringsbureauer betaling?

Rekrutteringsbureauer opkræver typisk et fee for deres hjælp til at besætte ledige stillinger. I mange tilfælde opkræver rekrutteringsbureauerne en procentdel af årslønnen for den stilling, de besætter. Hvis bureauets fee f.eks. er 20%, og årslønnen for stillingen er 500.000 danske kroner, er omkostningerne for rekrutteringsydelserne 100.000 danske kroner.

Hos Randstad varierer vores priser baseret på mange faktorer, især den type kandidater, du ansætter, og det erfaringsniveau, du leder efter. En række andre faktorer, herunder din lokation, tidshorisont for ansættelse og mængden af medarbejdere, du har brug for, kan påvirke dine omkostninger. Randstads honorarer er fleksible og skræddersys til dine præcise behov.

hvad er det største rekrutteringsbureau i verden? 

Randstad er den største rekrutteringsvirksomhed i verden. I mere end 60 år har Randstad skabt forbindelse mellem virksomheder og kandidater verden over. Med over 4.900 kontorer fordelt på 39 lande, formidler vi hver dag arbejde til mere end 650.000 mennesker verden over.

I Danmark er vi blandt de førende vikar- og rekrutteringsbureauer med afdelinger i København, Aarhus, Aalborg og Kolding. En position, vi har opnået, fordi vi som eksperter på arbejdsmarkedet formår at matche kvalificerede kandidater med de rette jobmuligheder.

Dette er en opdateret version af en artikel, der oprindeligt blev offentliggjort den 13. december 2022.

om eksperten
Hans Henrik Davidsen
Hans Henrik Davidsen

Hans Henrik Davidsen

national director - randstad danmark

Hans Henrik har indgående kendskab til og mange års erfaring indenfor rekruttering, bemanding og HR-løsninger. Som en del af Randstad Danmarks ledelsesteam er Hans Henrik med til at sætte retningen og konceptualisere visionen for de enkelte forretningsområder.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld