I en tid præget af en rivende teknologisk udvikling, kontinuerlig digitalisering af forretningsprocesser og skiftende medarbejderforventninger er én ting sikker: Virksomheder skal arbejde hårdt for at holde trit med udviklingen.  

Uanset hvad de kommende år bringer – og uanset hvilke udfordringer, der dukker op – skal din virksomhed og dens medarbejdere være klar til forandring. At have en robust strategi for arbejdsstyrken på plads hjælper din organisation med at forberede sig på fremtiden og klare de udfordringer og muligheder, der måtte komme.

illustration af forstørrelsesglas med rettetegn

forbered dine medarbejdere på fremtidens arbejde

download vores guide

sådan opbygger du fremtidens arbejdsstyrke

Er du klar til at forberede din organisation på fremtidens arbejde? Nedenfor ser vi på nogle af de områder, du bør fokusere på for at forberede din arbejdsstyrke på fremtidens udfordringer og muligheder.

skab en fleksibel og agil arbejdsstyrke

Selvom det kan være svært at spå om fremtiden, kan enhver virksomhedsleder være sikker på, at forandring kommer til at ske på den ene eller anden måde.

For eksempel kan nye teknologier give mulighed for at ændre og optimere dine kerneforretningsprocesser, eller nye tendenser på arbejdsmarkedet kan kræve, at du opdaterer dine rekrutteringsmetoder. På den anden side kan ændringer i kundernes forventninger eller supply chain distruptions kræve, at din virksomhed op- eller nedskalerer sin arbejdsstyrke med kort eller ingen varsel.

Organisationer, der skaber agile arbejdsstyrker, er bedre forberedt på at navigere gennem fremtidens usikkerheder. Agilitet på arbejdspladsen giver mulighed for større fleksibilitet og øger projekternes forudsigelighed. Dette kan igen forbedre forretningsresultaterne, herunder kundetilfredshed og kvalitetskontrol.   

Agilitet og fleksibilitet på arbejdspladsen er ikke en ny strategi for arbejdsstyrken. Men på grund af de hurtige forandringer på nutidens markeder er fleksibilitet blevet en nødvendighed, ikke en mulighed. Der er flere ting, du kan gøre for at opbygge større fleksibilitet og agilitet i din arbejdsstyrke, f.eks.:

anvend en midlertidig arbejdsstyrke

Brugen af alternativ arbejdskraft, herunder midlertidigt ansatte, vikarer og projektansatte, er hurtigt ved at gå fra at være undtagelsen til normen. Nogle eksperter forudser, at halvdelen af den amerikanske arbejdsstyrke kommer til at bestå af alternativ arbejdskraft i 2027. I Europa er stigningen i antallet af freelancere større end antallet af standardansættelser i flere lande, herunder Holland, Frankrig og Storbritannien.

Denne stigning i brugen af alternativ arbejdskraft giver perfekt mening. For eksempel kan detailhandlere drage fordel af at bruge løsarbejdere til at hjælpe med at håndtere sæsonbestemt salg. Fremstillingsindustrien er en anden branche, der har stor gavn af at have en midlertidig arbejdsstyrke. Denne form for fleksibel planlægning giver virksomhederne mulighed for at op- eller nedskalere deres arbejdsstyrke for at imødekomme den aktuelle efterspørgsel.

træn og uddan medarbejdere på tværs

At give medarbejderne krydstræning handler om at lære dem at håndtere forskellige roller inden for virksomheden. Der er flere strategier, du kan bruge til at implementere krydstræning, herunder intern oplæring, mentorskaber og praktikforløb. Krydstræning er også en effektiv løsning, når medarbejdere skal gå på pension Det giver dine erfarne medarbejdere mulighed for at dele deres erfaringer og ekspertise med andre medarbejdere, inden de trækker sig tilbage.

Krydstræning giver mange fordele, f.eks.:

Når de er oplært, kan din virksomhed straks overføre disse medarbejdere fra én rolle til en anden efter behov. Denne strategi kan hjælpe din virksomhed med hurtigt at tilpasse sig til eventuelle forandringer eller udfordringer på arbejdspladsen.

illustration af forstørrelsesglas med rettetegn

forbered dine medarbejdere på fremtidens arbejde

download vores guide

omfavn HR-teknologi

Hurtige fremskridt inden for HR-teknologi forenkler processen med at håndtere arbejdsstyrken. De hjælper også arbejdsgiverne med at forberede sig på fremtidens arbejdsmarked. F.eks. giver software til lønadministration og Employee Relations Management (ERM) arbejdsgivere mulighed for at tracke og analysere data om arbejdsstyrken med det samme. Dette gør det muligt for arbejdsgivere at identificere udfordringer eller mangler på arbejdspladsen og overvinde disse, inden de fører til dyre forstyrrelser såsom øget medarbejderomsætning, mere overarbejde eller produktionsnedlukninger.

For det andet kan den rigtige HR-teknologi, såsom Human Resources Management System (HRMS), forbedre din virksomheds evne til præcist at forudsige dens fremtidige behov for arbejdskraft. Dette omfatter alt fra at forudsige fremtidige salgsbehov til at identificere nye markedstendenser og opdage specifikke kvalifikationsmangler i virksomheden. Disse indsigter kan hjælpe arbejdsgivere med at forberede deres medarbejdere på fremtiden ved at sikre, at de har de rigtige værktøjer, uddannelse og ressourcer. 

Endelig kan HR-teknologi hjælpe med at strømline rekrutterings- og personalestyringsprocesser og forbedre den overordnede effektivitet og resultaterne. Denne evne er afgørende i en tid, hvor det er sværere end nogensinde at skaffe kvalificerede medarbejdere, og hvor fastholdelse af medarbejdere er blevet en topprioritet for arbejdsgivere.

tilegn dig færdigheder til fremtiden

På grund af fremkomsten af nye teknologier, digitaliseringen af forretningsprocesser og den hurtige vækst i automatisering på arbejdspladsen er de færdigheder, der er brug for på arbejdspladsen i dag, meget anderledes end for bare et par år siden.

Vores 2022 Global In-Demand Skills Report viser, at følgende er de mest efterspurgte færdigheder i dag:

 • kunstig intelligens og maskinlæring (AI/ML)
 • cloud computing
 • big data
 • business intelligence og datavisualisering (BI/DV)
 • brugergrænseflade og brugeroplevelse (UI/UX)
 • udvikling af mobilapps
 • cybersikkerhed
 • kundeservice
 • salg og forretningsudvikling
 • økonomistyring/budgettering og regnskab

Selvom ikke alle job på denne liste er relevante for din virksomhed, er det vigtigt at forstå nøjagtig, hvilke færdigheder din virksomhed har brug for både i dag og i fremtiden. Det er også vigtigt at identificere eventuelle kløfter mellem de færdigheder, din virksomhed allerede har, og de færdigheder, den stadig har brug for at anskaffe sig. Dette trin kan opnås ved at gennemføre en omfattende kompetencevurdering. Hvis det viser sig, at der er tydelige kompetencekløfter, kan du begynde at planlægge strategier for at løse dem – enten gennem rekruttering eller opkvalificering af den arbejdsstyrke, du allerede har.

Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches
Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches

Hvis du vælger at gå rekrutteringsvejen, er du nødt til at fokusere på begreber som dit employer brand, og om det er stærkt nok til at tiltrække de medarbejdere, du har brug for. Desværre gør den aktuelle mangel på arbejdskraft og kvalifikationskløften det allerede svært for arbejdsgiverne at skaffe de kompetencer, de har brug for. Ifølge en nylig Gartner-undersøgelse nævner 64 % af IT-cheferne manglen på arbejdskraft som den største årsag til, at implementeringen af nye teknologier forhindres.  

Det er også værd at overveje de fordele, du kan opnå ved at samarbejde med en dedikeret HR-partner som Randstad. Dette partnerskab kan hjælpe dig med at få kontakt til forhåndsvurderede kandidater med færdigheder, der matcher dine kriterier.

invester i medarbejderuddannelse og karriereudvikling

Selvom det er en vigtig taktik at skabe en robust rekrutteringsstrategi for at tiltrække og fastholde nogle af de mest efterspurgte kompetencer, er det måske ikke nok til at opfylde din virksomheds nuværende og fremtidige behov. Det er lige så vigtigt at opbygge en strategi for at erhverve disse færdigheder internt ved at investere i uddannelse af dine nuværende medarbejdere.

Den gode nyhed er, at nutidens arbejdstagere gerne vil lære. PwC's rapport Workforce of the Future 2030 viste, at 74 % af arbejdstagerne er klar til at lære nye færdigheder eller omskole sig for at forblive relevante på arbejdsmarkedet i fremtiden. Ifølge Jon Williams, partner og Joint Global Leader, People and Organisation hos PwC:

"Maskinlæring og AI kan hjælpe os med at gøre et meget bedre stykke arbejde med planlægning af arbejdsstyrken i fremtiden, men vi kan ikke læne os tilbage og vente på fremtidens arbejdsmarked . De organisationer og medarbejdere, der forstår potentielle fremtidsudsigter, og hvad de hver især kan betyde for dem, og som samtidig planlægger, er bedst forberedt på at opnå succes.”

Ny teknologi kan forbedre virksomhedens effektivitet betydeligt, og den gode nyhed er, at dine medarbejdere er villige til at tage disse nye værktøjer til sig. Det er din opgave som arbejdsgiver at udvikle strategier for arbejdsstyrken, som forener disse to komponenter og fremtidssikrer din arbejdsstyrke for at sikre fortsat forretningssucces. 

Desværre står arbejdsgivere over hele verden over for en "enorm opkvalificeringsudfordring" og en potentiel “krise i arbejdsstyrken bestående af en generel mangel på arbejdskraft plus et misforhold mellem kompetencer”. Det er derfor vigtigt at gøre noget nu for at uddanne dine medarbejdere til fremtidens opgaver og arbejdsmarked.

Ifølge Boston Consulting Group er der seks trin, din organisation kan følge for at imødegå denne udfordring og fremtidssikre sin arbejdsstyrke:

 1. Udarbejd en strategisk plan for arbejdsstyrken.
 2. Start målrettede opkvalificeringsprogrammer. 
 3. Omfavn læringskontrakter.
 4. Brug de seneste læringsteknologier.
 5. Opbyg en kontinuerlig læringskultur.
 6. Udvid opkvalificering til også at omfatte samfundet som helhed.

Hvis du leder efter nye måder til at forbedre og udnytte kompetence i din organisation, så du er klar til morgendagens udfordringer og muligheder, kan hjælp fra en specialiseret samarbejdspartner som Randstad Risesmart vise sig at være uvurderlig.

Er din arbejdsstyrke klar til alle potentielle udfordringer?

Det kan den blive med en omfattende strategi for arbejdsstyrken, der fokuserer på at forberede sig til fremtidens arbejdsmarked.

Find ud af hvordan ved at downloade vores guide: "6 vigtige skridt til at fremtidssikre din arbejdsstyrke"

download guide
om eksperten
Hans Henrik Davidsen
Hans Henrik Davidsen

Hans Henrik Davidsen

national director - randstad danmark

Hans Henrik har indgående kendskab til og mange års erfaring indenfor rekruttering, bemanding og HR-løsninger. Som en del af Randstad Danmarks ledelsesteam er Hans Henrik med til at sætte retningen og konceptualisere visionen for de enkelte forretningsområder.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld