find info om jobbet som scrum master.

En Scrum Master er en teamlederrolle inden for agil projektstyring, der faciliterer samarbejde, fremmer kontinuerlig forbedring og løser udfordringer for at sikre effektiv levering af agile projektopgaver. Som scrum master er du med til at gøre din arbejdsplads mere effektiv. Din vejledning og projektstyring sikrer, at alle medarbejderes bidrag kombineres for at skabe fantastiske projekter.

find dit nærste job her
1

hvad er en scrum master?

For at forstå, hvad en scrum master er, er det først nødvendigt at forstå begrebet scrum. Scrum er en populær ramme for projektledelse. Scrum er en agil projektstyringsmetode, der fremmer samarbejde og hurtig iterativ udvikling gennem regelmæssige møder og klare roller, hvilket muliggør fleksibel tilpasning til ændringer i projektets krav. At være scrum master handler om at bringe agile metoder på nye arbejdspladser. Når du er scrum master, fører du tilsyn med teams og guider dem gennem scrum-processen. Din opgave omfatter normalt at forklare konceptet for medarbejderne og implementere scrum-frameworket på arbejdspladsen. Du har ansvaret for at organisere hvert trin i scrum-metoden. Dit job kan omfatte alt fra at føre tilsyn med møder til at udarbejde rapporter. I modsætning til traditionelle projektlederroller, hvor du instruerer medarbejderne i deres opgaver, er dit mål at give dit team mulighed for at arbejde selvstændigt.

hvilke virksomheder bruger scrum masters?

Scrum blev først introducereret og yderst populært indenfor softwareudvikling. Det er stadig en af de mest almindelige metoder til at håndtere projekter såsom at designe et nyt program eller udgive en ny opdatering. I årenes løb har scrum udviklet sig til at fungere inden for mange forskellige områder. Du kan være scrum master, der arbejder inden for det finansielle område, reklamebranchen og meget mere. Det er en fantastisk mulighed for at kombinere dine branchespecifikke færdigheder med dine generelle organisatoriske færdigheder og kommunikationsevner. Ville et job som scrum master passe til din analytiske og samarbejdsorienterede tankegang? Så læs videre for at finde ud af, hvilke kompetencer og kvalifikationer du skal have for at trives i en rolle som scrum master.

image
image

øg dine chancer for et job

Upload dit CV i vores kandidatdatabase. På den måde får vores rekrutteringskonsulenter adgang til dit CV og mulighed for at matche dig med relevante jobmuligheder.

opload dit cv her
2

hvad får en scrum master i løn?

Lønniveauet for en scrum master kan være svært at fastsætte, da lønnen som udgangspunkt er individuel forhandlet og afhænger af din brancheerfaring, dine individuelle kompetencer, samt hvilken branche du arbejder indenfor. 

Hos Randstad rekrutterer vi scrum masters til flere af vores kunden. Til disse stillinger ligger lønnen på alt mellem 40.000 kr og 70.000 kr og afhænger både af kvalifikationer, men ligeledes branchen og arbejdserfaringer. I nogle brancher kræver det flere kvalifikationer for at kunne forstå helheden, samt kunne hjælpe teamet på bedst mulige vis.

Lønnen kan tildels deles op som følgende:

 • 0-3 år relevant erfaring: 40.000 kr til 50.000 kr om måneden
 • 3-6 års relevant erfaring: 45.000 kr til 60.000 kr om måneden
 • 6+ års relevant erfaring: 50.000 kr til 70.000 kr om måneden

Husk altid at se på den samlede lønpakke, når du vurderer lønnen som scrum master. Udover grundlønnen kommer pension, fritvalgsopsparing, ferie og ekstra fridage med løn samt medarbejdergoder som mulighed for hjemmearbejde, frokost, parkering, betalt internet m.m. Nogle virksomheder tilbyder yderligere bonusser og andre frynsegoder.

hvilke faktorer kan have indflydelse på lønnen?

Hvis du er interesseret i et højtlønnet job som scrum master, skal du kigge mod brancher med generelt høje lønninger. Scrum masters, der hjælper med økonomiske og teknologiske spørgsmål, får normalt mere end dem, der hjælper med byggeri eller produktudvikling. Dette felt er meget resultatorienteret, så en dokumenteret succes gør dig meget mere eftertragtet for arbejdsgiverne.Du kan også tjene mere, hvis du har specialiseret erfaring. 

få gode råd til at opkvalificere dig
3

typer af scrum masters

Jobbet som scrum master kan variere meget afhængigt af den virksomhed, du arbejder for. Nogle scrum masters er konsulenter på højt niveau, som bruger al deres tid på at fokusere på scrum. De arbejder ofte i store virksomheder og bevæger sig fra team til team i løbet af dagen. Andre scrum masters kan nøjes med at håndtere et enkelt team, mens de også påtager sig andre roller i virksomheden. For eksempel kan en scrum master også arbejde som DevOps-udvikler, der skriver software, når han eller hun ikke leder scrum-møder. Andre påtager sig yderligere ledelsesroller eller ledelsesopgaver uden for scrum-metoden, som fx projektleder eller teamleder.

gruppe, der holder møde
gruppe, der holder møde

hvad er du specialist i?

Vores konsulenter er alle specialister i deres fagområde. Lad dit næste job finde dig - det er vores speciale.

specialeområder
4

arbejdet som scrum master

Det er spændende at være scrum master. Jobbet udfordrer dig til at styre en masse variabler, mens du producerer håndgribelige resultater. Her er, hvad du har brug for at vide om jobbet.

jobbeskrivelse for en scrum master 

Du tænker måske "hvad laver en scrum master til daglig?" Som scrum master er dit hovedmål at hjælpe resten af teamet med at udføre scrum-taktikken effektivt. Afhængigt af arbejdspladsens struktur kan du udføre en eller flere af følgende opgaver.

 • Organisere og opsætte scrum-metoden: Mange arbejdspladser ansætter en scrum master, når de er interesserede i scrum, men ikke ved, hvordan det fungerer. Du vil være ansvarlig for at forklare metoden for alle, inddele medarbejderne i individuelle scrum-teams og sætte mål. Som scrum master lytter du til produktejerens behov og finder ud af, hvordan scrum kan implementere disse behov.
 • Lede scrum-ceremonier: Du vil også være ansvarlig for at håndtere de fire hovedtyper af scrum-ceremonier. Det omfatter planlægning af møderne, ledelse af diskussionen, udarbejdelse af en dagsorden og sikring af, at alle bliver hørt. Sprint planning kan være sessioner, der varer timer, mens det daglige scrum stand-up-møde normalt kun tager 15 minutter
 • Facilitere scrum-aktiviteter: Under hele processen er det din opgave at arbejde bag kulisserne og støtte medarbejderne. Afhængigt af arbejdsstedet og sprintets mål vil du håndtere opgaver som at holde styr på metrikker, løse konflikter og skaffe forsyninger. Nogle scrum masters tager endda en hands-on tilgang og hjælper teamet med at løse programmeringsproblemer eller kommunikere med ledelsen.
5

arbejdsmiljø og arbejdstider

Da du arbejder med projektledelse, vil dit job næsten udelukkende foregå i et indendørs kontormiljø. Selvom du bruger meget tid ved et skrivebord, er du også nødt til at bevæge dig mellem kontorer for at tale med folk. Hvis du er scrum master uden for tech-branchen, kan der være lidt mere variation. Scrum masters inden for produktion bruger ofte tid på lagre eller fabrikker, mens scrum masters inden for bygningsdesign måske besøger byggepladser. Du kan arbejde i enten den offentlige eller private sektor som scrum master.

hvem er dine kollegaer?

Denne fleksible stilling betyder ofte, at du lærer alle i en virksomhed at kende. Du bruger tid på at tale med ejere eller den øverste ledelse, men du bruger også tid med supportpersonale, såsom it-supportere, samt specialister som f.eks. marketing managersteamlederekonsulenterkoordinatorerwebudviklere m.fl.

Afhængigt af din arbejdsgiver og den branche, du arbejder i, kan dine kolleger være softwareudviklerefront-end udviklereback-end udviklere, systemadministratorer eller revisorer. Du kommer måske også til at arbejde med ledere og CEO'er samt andre specialister som effektivitetskoordinatorer og kontorchefer.

arbejdstider

Scrum masters følger arbejdstiderne i den branche, de arbejder i. Dit job er at hjælpe andre med at nå deres mål, så du er nødt til at være til stede, når andre mennesker arbejder. De fleste scrum masters arbejder almindelig kontortid fra 8/9 til 16/17 på hverdage. Hvis dine scrum teams arbejder om aftenen eller i weekenden, arbejder du måske også der. Hvis dit sprint for eksempel indebærer et massivt pres før en deadline, kan du forvente lange arbejdsdage, herunder aftener og muligvis weekender. Stillingen som scrum master er normalt et fuldtidsjob, men det er ikke unormalt for en scrum master at arbejde som freelancer eller projektansat f.eks. til at hjælpe dem med at få scrum op at køre. I disse tilfælde vil du arbejde i et par måneder med at implementere scrum og derefter gå videre til et nyt job.

jobmuligheder

Scrum-systemet spreder sig fortsat til flere brancher. Selv når virksomhederne på et tidspunkt går over til andre metoder, er der stadig stor efterspørgsel efter dine færdigheder. Ligeledes gør en scrum-baggrund dig egnet til de fleste jobs indenfor projektledelse. Især hvis du lærer andre populære metoder, kan du sikre, at du stadig leverer efterspurgte og nyttige ydelser til virksomheder i alle brancher. Din erfaring inden for en bred vifte af områder kan også give dig mulighed for at gå over til konsulentarbejde.

kvinde, der arbejder ved stationær computer
kvinde, der arbejder ved stationær computer

Kom godt i gang med dit nye job.

At være ny på jobbet kan være en udfordring. Vi har samlet vores bedste råd til en god start.

kom godt i gang
6

uddannelse og kompetencer

Lyder det at være scrum master som noget, der passer godt til din personlighed og dine karrieremål? Hvis du vil have et scrum master-job, er det en fordel at have disse kvaliteter.

 • Formel uddannelse: Kravene til uddannelse afhænger af stillingen. Selvom det er sjældent, er det muligt at finde nogle scrum-jobs uden uddannelseskrav. Det er mere almindeligt, at scrum master-stillinger kræver en bachelorgrad. Det er med til at vise, at du har uddannelsen og motivationen til at påtage dig en scrum master-rolle. Du vil være endnu mere attraktiv for for dem, som ansætter, hvis din bachelor er relevant for feltet. For eksempel vil et softwareudviklings-team typisk foretrække en scrum master med en datalogisk uddannelse.
 • Scrum Master-certificering: Den vigtigste uddannelse, du har brug for, er en scrum master-certificering. Disse certificeringer kommer fra flere kvalificerede organisationer, der underviser i projektledelse og scrum-metodologi. Du skal normalt tage kurser og bestå eksamener for at få en certificering. 

Her er et par af de mest efterspurgte scrum master-certificeringer, som du kan få:

 • Certificeret ScrumMaster (CSM)
 • Professionel Scrum Master (PSM I)
 • Certificeret Scrum Professional (CSP)
 • SAFe Scrum Master (SSM)
 • Certificeret Scrum-udvikler (CSD)

færdigheder, kompetencer og erfaringer

Scrum masters er ofte intelligente, motiverede mennesker, der både kan lide det store overblik og de små detaljer. Her er nogle af de færdigheder, du skal beside for at få succes i rollen som scrum master:

 • Kommunikationsevner: Du skal være i stand til klart at kommunikere ideer til en række forskellige mennesker. Gode scrum masters skal hjælpe vidt forskellige mennesker med at samarbejde, så overlegne verbale færdigheder er afgørende. Du skal også være i stand til at komme godt ud af det med andre.
 • IT-færdigheder: De fleste scrum master-job er i teknologibranchen, så det kan være meget nyttigt at have kendskab til ting som kodning. Selv hvis du arbejder inden for et andet felt, har du brug for gode IT-færdigheder til at håndtere opgaver som planlægning og registrering.
 • Organisatoriske færdigheder: Som scrum master vil du blive værdsat for din evne til at holde projekter organiseret. Du organiserer ikke kun opgaver og produkter, men du organiserer også mennesker. Du vil bruge din ekspertise til at finde orden i et kaotisk miljø.
 • Lederevner: Scrum masters skal føle sig godt tilpas med at påtage sig en lederrolle. Ikke alene skal du kunne uddelegere opgaver til andre, men du skal også have evnen til at inspirere og instruere dine kolleger.
 • Analytiske evner: Hvis du vil være scrum master, skal du være i stand til at tænke logisk og forstå, hvordan forskellige koncepter hænger sammen. Problemløsningsevner vil hjælpe dig med at løse problemer og holde processerne kørende effektivt.
7

fordele ved at finde job igennem randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer scrum masters til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte.

 • fastansættelse

Randstad rekrutterer back-end udviklere til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

 • freelancers

Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.

 • projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

Hos Randstad har vi mange kunder, som har brug for dygtige scrum mastere. Registrer dig i vores database og øg dine jobmuligheder.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

Upload dit CV i vores database og lad os hjælpe dig med at finde dit næste job.

8

ofte stillede spørgsmål

Her finder du svar på de hyppigst stillede spørgsmål om scrum masters.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.